pondělí 2. února 1998

Krize, a jak dál?

Rád bych se s vámi podělil o to, co mi dělá v poslední době největší starosti. Začalo to počátkem tohoto školního roku a zdá se, že to zatím neskončilo. Mám na mysli výrazné snížení zájmu o technologie ze strany učitelské veřejnosti. Ten zájem sice nebyl nikdy nějak zvlášť moc vysoký, ale to, co v tomto směru způsobily balíčky vládních opatření a současná politická situace, to nemohu nazvat jinak, než krizí.

Nejlépe se dá toto tvrzení dokumentovat na účasti na různých akcích. Hned v září mě zarazil nápadně nízký počet domácích účastníků konference RUFIS, která byla dlouho, důkladně a dobře připravovaná a měla velice silné zahraniční zastoupení. Vysvětloval jsem si to nutností zaplatit vložné, které sice nebylo nadměrně vysoké, ale mohlo mnoho zájemců odradit.

Pak přišel podzimní INVEX s konferencí Microsoftu, která sice díky volným vstupenkám na výstavu, rozdávaným CD s novými produkty, obědem pro přítomné a pozvání vysokých představitelů státu nějakým výrazným úbytkem návštěvníků netrpěla, ale také nebyla zdaleka tak úspěšná, jako ta předchozí.

Co mě obzvlášť mrzí, to je naprostý neúspěch Infostřed Střediska multilicencí, pořádaných v krásné, nové a dokonale vybavené aule pražské pedagogické fakulty. Na podzim se konaly třikrát, vždy poslední středu v měsíci, a průměrný počet účastníků byl asi 20 (vloni 150 i více). Přitom se zdaleka nejednalo jen o reklamní akci. Cílem bylo seznámit účastníky s novými produkty těch nejznámějších firem. Bylo skutečně velice smutné sledovat zklamání pozvaných přednášejících. Zpravidla se jednalo o největší odborníky, které měli firmy k dispozici.

Za vyslovený debakl lze považovat výstavu STUDY na přelomu října a listopadu. Do pražského nově zrekonstruovaného Obecního domu se na přednášky a praktické předvádění využití technologií ve školách se zvláštním zaměřením na internet přišlo podívat jen několik jednotlivců.

Zatím poslední podobnou akcí, které jsem se zúčastnil, a jež byla též ohlášena v našich konferencích, byly Besedy o informatice, které během prosince a ledna pořádal Kabinet software a výuky informatiky MFF UK. Byly to čtyři přednášky cíleně zaměřené na zájemce o studium na MFF z řad středoškolských studentů věnované problematice programování a hlavně obecnému nadhledu, bez nějž se nelze v této problematice orientovat. Úroveň byla, díky špičkovým lektorům, vynikající. Podle mého názoru byste jen těžko hledali někoho, kdo by vám za peníze poskytl to, co jste zde mohli získat zadarmo! Musím přiznat, že když jsem viděl těch 5 až 10 účastníků, měl jsem skoro vztek.

Nevím, jaká je situace jinde, ale u nás v Praze je, jak vidno, lepší raději zatím nic podobného nepodnikat. Doufám, že to není navždy a že se brzy dočkáme zlepšení. Nejbližší příležitostí, na níž budeme mít možnost dokázat, že to s námi není tak zlé, bude asi již tradiční a velice oblíbený seminář POŠKOLE, který se bude konat jako obvykle v polovině dubna v lázních Sedmihorky v Českém ráji. Bližší podrobnosti najdete v Učitelském spomocníkovi na http://it.pedf.cuni.cz. Můj příspěvek s názvem Kudy se ubírá vývoj vzdělávacích technologií sestává z vybraných citátů známých osobností a najdete ho na http://it.pedf.cuni.cz/~bobr/citaty/. Budu moc rád, seznámíte-li se s ním předem, abychom mohli o jeho obsahu diskutovat.

Těším se na setkání s vámi a doufám, že krize, které jsme svědky, nepotrvá příliš dlouho.

             Ing. Bořivoj Brdička                   , __      , __
     oddělení informační technologie, KTCHV        /|/  \    /|/  \
     Pedagigická fakulta Univerzity Karlovy         | __/ __  | __/ ,_
            Praha, Česká republika                  |   \/  \_|   \/  |
             bobr@mbox.cesnet.cz                    |(__/\__/ |(__/   |_/
  Učitelský spomocník - http://it.pedf.cuni.cz/
BoBrův Pomocník - http://it.pedf.cuni.cz/~bobr/

Žádné komentáře:

Okomentovat