pátek 5. dubna 2019

Spomocníkův zpravodaj 190405

Vážení přátelé!

Tento týden připomenu, proč jsem pro Digicentra Elixíru zvolil motto "Ovládej, abys nebyl ovládán!". Inspirací mi byl Douglas Rushkoff a jeho hnutí odstartované knihou Team Human. Jedná se o snahu bránit lidské zájmy před nástupem systémů řízených algoritmy disponujícími umělou inteligencí. Stále zřetelněji se ukazuje, že k obraně je třeba mít dostatečné schopnosti (digitální, informační, mediální gramotnost) a je nutné se spojit a postupovat jednotně.
Rushkoff právě takový tým v rámci kampaně na podporu prodeje knihy buduje. Je v něm již celá řada osobností, které spolu s ním vystupují na mítincích a organizují další podporu. Jednou z pravidelných akcí je veřejné natáčení podcastů v newyorské Civic Hall. Nedávno byl hostem Spomocníkovi již známý australský futurista Mark Pesce. Ten pro osvětlení současných snah o ovládání lidí používá přirovnání k démonologii. To proto, že neznalým uživatelům sociálních sítí musí nutně jejich nově nabité schopnosti (pokud si je vůbec uvědomují) připadat ďábelské. Více v článku Démonologie podle Marka Pesceho.
I druhý můj příspěvek se týká umělé inteligence. Popisuje klasické dilema, které filosofové, psychologové a lékaři řeší již stovky let, a sice, zda je morálně ospravedlnitelné za určitých okolností někomu vědomě způsobit škodu (či ho dokonce zabít). Autonomní vozidla vybavená umělou inteligencí budou muset umět podobné problémy zvládat.
Článek Tramvajové dilema a informatické myšlení ukazuje, že i takovéto samostatně jednající systémy je možné přizpůsobit potřebám lidí. V každém případě ale musíme rozumět tomu, jak fungují - to znamená disponovat informatickým myšlením.
Přehled toho, v jakém stavu je téma umělé inteligence v našem školství, přináší Ondřej Neumajer - Umělá inteligence ve školství a v práci učitele.

Těšíme se na váš zájem a spolupráci,
Bořivoj Brdička

Žádné komentáře:

Okomentovat