pondělí 2. března 2020

Spomocníkův zpravodaj 200302

Vážení přátelé!

Dějí se věci! Naše "malá" revize ICT začíná (díky osobnímu nasazení pana ministra) nabývat na realitě. Minule jsem psal, že u nás občas "něco vyvolá nadměrné naděje, ale posléze vždy zjistíme, že jsme naletěli a nic nebude tak horké". Soudě podle na ministerstvu schváleného zápisu z naší schůzky, na níž jsme projednávali, jak bude ta revize skutečně vypadat, bych asi měl přiznat, že jsem se mýlil. Jak sami uvidíte, je to hodně "horké".
Cituji ze zápisu:
Konkrétní podrobnosti se dolaďují, nicméně předpokládá se, že bude mít revize
následující parametry:
  • Termín spuštění náběhového období: 1. 9. 2021.
  • Náběhové období znamená, že školy budou mít možnost změny ve výuce zavádět, ať už úplně, nebo částečně. MŠMT je v tom bude potřebným způsobem podporovat.
  • Školy budou mít v rámci podpory k dispozici různé modely přechodu od stávajícího stavu k finálnímu.
  • Ostatní školy se budou na změnu připravovat, ale budou moci stále ještě učit podle svého stávajícího ŠVP.
  • Náběhové období bude dvouleté, povinnost učit novým způsobem nastane 1. 9. 2023. Snahou bude nově učit co nejvíce žáků, nikoliv např. začít první rok jen první třídou.
  • V novém pojetí bude informatika vyučována v dotaci 1 hodiny týdně od 3. do 9. třídy (tedy rámcově 3 hodiny na prvním a 4 hodiny na druhém stupni).
  • V rámci dotace 3+4 bude informatika zahrnovat obsah odpovídající novým vzdělávacím cílům (informatické myšlení) a základy digitální gramotnosti, které nejsou oborově orientované (nebo jsou orientované do informatiky).
  • Ty části digitální gramotnosti, které oborově orientované jsou, budou ve finalizovaném stavu integrovány do příslušných oborů (v RVP, rozdělení na předměty zůstává rozhodnutím školy).
  • S plánem realizace revize RVP ZV a především podpory pro oblast ICT bude veřejnost seznámena v dubnu 2020 na kulatém stole, který k tomuto účelu zorganizuje MŠMT.
Při dodržení těchto parametrů JŠI připravovanou změnu podpoří a pomůže její smysl vysvětlovat, aby
předcházela nedorozuměním a podpořila její úspěch na školách.

Prosím, snažte se ze všech sil, aby každý pochopil nutnost a smysl změn, které před školstvím v důsledku rozvoje technologií stojí. Nebude to snadné!
Trochu by možná mohl pomoci takový počin, jako je příspěvek Lidky Kovaříkové o laterálním čtení nebo můj článek Rostoucí dissensus jako problém mediální gramotnosti, který je zároveň pozvánkou na připravovaný kulatý stůl SKAV a EDUin, jenž bude nové podobě mediální gramotnosti v RVP věnován (17.3.2020, Městská knihovna Praha).
Děkuji za spolupráci!
S pozdravem,
Bořivoj Brdička

Žádné komentáře:

Okomentovat