úterý 14. října 1997

INVEX 97

Rok utekl jako voda a už je tu zase podzim a s ním jako obvykle i náš největší veletrh informačních a komunikačních technologií INVEX. Pro mnoho firem je výprava na brněnské výstaviště největší akcí celého roku, a tak je vždy na co se dívat. Výstavní plochy zabírají snad všechny použitelné pavilony, všude mnoho lidí, hluku předváděných aplikací, prospektů, reklamních upomínkových předmětů, krásných hostesek, biznysmenů tvářících se jako by jim výstava patřila, dětí honících se za vším, co dávají zadarmo. Poslední léta přibývá i učitelů. Letos, podobně jako vloni, asi hlavně proto, že je hned první den konání veletrhu pozvala na svou konferenci věnovanou školství firma Microsoft.
Tentokrát jsme se sice nedočkali žádného speciálního daru (vloni zde byl ohlášen dar Windows NT serverů), ovšem i tak byla účast hojná. Všichni dostali najíst a díky tomu, že se na závěr losovaly podle vyplněných dotazníků hodnotné dary, vydrželi téměř všichni až do konce.
Myslím, že trochu slabší byl letos program. Pan ministr Gruša se, stejně jako vloni Pilip, omluvil, a tak měl úvodní slovo opět pan náměstek Ondráček. Dozvěděli jsme se, že ministerstvo využití informačních technologií ve školách podporuje, že je ochotno jednat se všemi firmami, které chtějí školám pomáhat a že je v našem zájmu integrace do evropských struktur a příprava na život v informační společnosti. Tedy vlastně nic nového a nic konkrétního.
Pak následovaly ukázky toho, jak se vstřícná politika této firmy vůči školám vyplácí a jak jsou již nyní jeho produkty ve školách s úspěchem provozovány. Bohužel musím konstatovat, že mě osobně příliš nepřesvědčily. Jednalo se vesměs o školy, které od Microsoftu již dostaly nebo chtějí získat zvláštní podporu. Některé ukázky měly s technologiemi jen velice málo společného a skoro všichni přednášející přetáhli, takže vzniklo téměř hodinové zpoždění. Snad nejvíce mě zaujala prezentace využití počítače v hudební výchově ZŠ Loučná nad Desnou. V textovém editoru píší texty písní s akordy, v grafickém editoru tyto akordy kreslí a pak je s klávesovým nástrojem k počítači připojeným interpretují. Předvedli nám známou písničku bratří Nedvědů "Budem o něco se rvát, až tu nezůstane stát na kameni kámen" a já měl pocit, že si ani lépe vybrat nemohli.
Další část konference byla věnována školní administrativě a školským informačním systémům. Podle mého názoru jsou kancelářské produkty Microsoftu, které lze pro tuto oblast použít, téměř dokonale integrovány a jsou schopny bez velkých nároků na instalaci a správu dělat to, co je třeba. Potíž je ve vysoké náročnosti na hardware a v ceně, která je vyšší než u produktů konkurenčních.
Jednu skutečně zajímavou novinku nám pan Toman, obchodní zástupce firmy pro školství, přece jen připravil. Byl to plyšový medvídek Barney, který je nejnovějším obchodním trhákem Microsoftu na americkém kontinentu. Hýbe se, mluví a navíc může být bezdrátově připojen k počítači. Je to vlastně takové inteligentní v/v zařízení s vlastním procesorem, které může sloužit k ovládání programů. Barney je schopen program komentovat, radit, zpívat druhý hlas a i jinak inteligentně a vtipně reagovat na to, co se děje v programu nebo ve filmu nebo na to, jak s ním zacházíte. Vhodně napsaný program bude jistě zajímavý hlavně pro předškolní děti.
Zlatým hřebem programu byla návštěva a projev předsedy senátu ČR pana Pitharta. I on již umí skloňovat pojem "informační společnost" ve všech pádech. Zmínil se o tom, že stát by neměl rozvoji informačních technologií bránit a že by měl specielně školství v této věci podporovat. Na místě však je prý zdrženlivost. Teprve čas nakonec rozhodne, co bylo správné.
V této věci s ním rozhodně souhlasím. Přestože si dnes již nelze světový vývoj technologií bez Microsoftu vůbec představit, nesmíme nikdy školské zájmy podřídit zájmům komerčním. Jsem přesvědčen o tom, že překotné vybavování škol technologiemi a připojením do Internetu bez současné úpravy osnov a důkladné přípravy učitelů může způsobit více škody než užitku. O tom se však na konferenci nemluvilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat