středa 18. března 2020

Spomocníkův zpravodaj 200318

Drazí přátelé,
Když jsem na začátku března psal "Dějí se věci!", a myslel na obtížné prosazování revize RVP, ve snu by mě nenapadlo, že se "věci" teprve dít začnou. Dnes jsme ve zcela jiné situaci. To, čeho jsme svědky, nejsou jen mimořádné prázdniny, které brzy skončí. Vzdělávací technologie se prosazují poněkud drsným způsobem bez revize a bez přípravy. Nechci teď v krizové situaci mluvit o chybách, kterých jsme se dopustili v minulosti. Stojíme před problémem, který je třeba vyřešit v mezích možností co nejlépe.
Učitelů, kteří jsou bezodkladně schopni začít učit online, je velmi málo. Ti ostatní se logicky brání a snaží se s žáky komunikovat na papíře nebo mailem. Zadávají úkoly, které se odevzdávají v lepším případě posíláním souborů a je nutné je ručně opravovat. Činnost učitelů je často nekoordinovaná, a tak každý používá jiné postupy. Žáci se v tom ztrácejí a rodiče začínají být naštvaní. Všichni zjišťují, že online výuku asi nebude možné organizovat v podobě odpovídající postupům, na něž jsme byli zvyklí ve výuce prezenční.
Jedinou cestou vpřed je hledání použitelných řešení, což je bohužel spojeno se studiem a zjištěním, že nelze jednoduše použít postupy a většinou ani materiály, na které dosud byli všichni zvyklí. Současná situace odhaluje realitu světa, o němž jsme si dosud mysleli, že nastane až v daleké budoucnosti, a tak se nás netýká. Pro tento svět je nutně třeba změnit výukové cíle a navíc se v něm prostřednictvím technologií učí jinak.
Problém je proto mimořádně složitý. Jeho řešení vyžaduje snahu a značnou energii všech zúčastněných - od vedoucích představitelů státu, vedení škol, učitelů, rodičů i žáků samotných. Ukazuje se, že si mnozí začínají nutnost svého osobního nasazení uvědomovat.
Právě těm z vás je určen zítřejší webinář Metodického portálu RVP Jak na online vzdělávání. Bude užitečné, když si předtím přečtete tento článek: Dokáže koronavirus zavést technologie do výuky skokem? Rozhodně ale nečekejte jednoduché řešení, které stačí vzít a použít.

Těším se na setkání s vámi,

Bořivoj Brdička

1 komentář:

  1. Uz tyden hledam spřízněné duse, a mam pocit, že jsem konecne na spravnem miste. Viz moje clanky na webu Asociace cestinaru, viz zprava o mem uspesnem zavadeni videokonference do vyuky na https://www.dsp-praha.org/ueber-uns/aktuelles/2874-von-wegen-corona-frei-deutsche-schule-prag-stellt-auf-digitalen-unterricht-um. Prosim ozvete se.

    OdpovědětVymazat